15 milliárd forintos tőkeemelés a zalaegerszegi tesztpályának | Elektromos autó mánia
Kövesd az ország legjobb elektromos autó híreit Facebookon és Hírlevélen!

15 milliárd forintos tőkeemelés a zalaegerszegi tesztpályának

related posts

Megszűnik a hátsókerék-hajtású Tesla Model S
Megérkezik hamarosan a Tesla legnagyobb ellenfele az elektromos Porsche
1772 kilométert tett meg egy töltéssel egy elektromos busz
250 km/h végsebesség, 500 km hatótáv: ilyen lesz az elektromos Porsche
Nem hiszed el, mennyit ér a Tesla a piac szerint!

15 milliárd forintos tőkeemelés a zalaegerszegi tesztpályának

20170815213008.png

15 milliárd forintos tőkeemelés a zalaegerszegi tesztpályának

Hatalmas tőkeemeléssel teszik még vonzóbbá a Teslának a zalai járműipari tesztpályát!
Az eddigi 6 milliárdos alaptõkét egy tegnapi kormányhatározattal 15 milliárd forinttal megemeli a kormány, így a zalaegerszegi jármûipari tesztpályát mûködtetõ cég immár összesen 21 milliárdos kötelezettséget vállalhat, és ez még nem minden. Úgy tûnik, hogy a kormány komoly anyagi erõforrásokat is megmozgat azért, hogy a térségben elektromos autógyár építésben gondolkodó amerikai Tesla céget Magyarországra vonzza.
A múlt pénteken megjelent 1507/2017. (VIII. 11.) kormányhatározat értelmében az eddigi 6 milliárd forintos alaptõkével a beruházást megvalósító Autóipari Próbapálya Zala Kft. alaptõkéjét még idén 15 milliárd forinttal meg kell emelni (határidõ azonnal). Az indoklás szerint a kormány Magyarország jármûiparban betöltött szerepének további erõsítése céljából, a zalaegerszegi jármûipari tesztpálya projekt kiemelt, stratégiai fontosságára és a beruházás nemzeti stratégiai kutatási infrastruktúraként történõ létrehozásának szándékára figyelemmel döntött errõl. De nemcsak ezt rögzíti az említett határozat, hanem azt is, hogy nemzetgazdasági miniszternek, azaz Varga Mihálynak elõterjesztést kell készítenie a beruházás további várható költségeirõl és – a beruházás megtérülõ jellegére tekintettel – a piaci forrásbevonás lehetõségeit bemutató finanszírozásáról. Erre október végéig van határideje a miniszternek.
Legkésõbb jövõ nyártól már használhatják az autógyártók a zalaegerszegi jármûipari tesztpálya elsõ ütemeként elkészülõ kör alakú pályát, amelynek 300 méter az átmérõje. Palkovics László kormánybiztos már akkor jelezte ezt a fenti kormányhatározatban testet öltött többlet forrásbiztosítást az elsõ ütem befejezéséhez, sõt akkor azt is vázolta: a projekt összköltsége mintegy 42 milliárd forint lesz és 250 hektáron terül majd el a tesztpálya.
Akkor arról is szót ejtett, hogy folyamatosak a tárgyalások a nemzetközi autóipari cégekkel, illetve korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelezte, hogy õsszel személyes tárgyalásra készül a Tesla alelnökével, hogy lobbizzon az elektromos autógyártó nagy gyárának Magyarországra telepítéséért.

Ide kattintva csatlakozhatsz e-autós közösségünkhöz!

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: e-cars.hu

126