Bécs már megint fényévekkel Budapest előtt jár | Elektromos autó mánia
Kövesd az ország legjobb elektromos autó híreit Facebookon és Hírlevélen!
busz_navyapierre_salome-e1494934239572-1024x575.jpg

Bécs már megint fényévekkel Budapest előtt jár

2017 nyarán indul az auto.Bus.Seestadt elnevezésű kutatási projekt, amelynek célja a vezető nélküli kisbuszok műszaki továbbfejlesztése a nagyobb hatékonyság és a jobb üzembiztosság érdekében, valamint a működtetésükhöz szükséges megfelelő jogi környezet kialakítása.
A kutatásban a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien, az Austrian Institute of Technology, az Osztrák Közlekedésbiztonsági Kuratórium, a TÜV Austria, az osztrák Siemens AG valamint a francia buszgyártó, a NAVYA vesznek részt. A projektet az Osztrák Közlekedési Minisztérium finanszírozza.
Forrás: NAVYA
A kutatás keretében Bécsben fejlesztik tovább a francia önjáró kisbuszt, a NAVYA ARMA-t. Az elektromos jármű gépi tanulás során sajátítja el, hogy miként ismerje fel megbízhatóan a különböző személyeket és tárgyakat. Ezenkívül egy olyan rendszerrel is ellátnák, ami mind az utasok, mind a többi közlekedő részére egyértelműen jelezné, hogy a busz milyen vezetési manővert tervez végrehajtani.
A kisbuszon tizenegy utasnak van hely, és 2018 elején érkezik az osztrák fővárosba. Ha minden a tervek szerint alakul, a vezető nélküli jármű 2019-ben állhat menetrend szerint forgalomba Bécs új városrészében, Seestadt Aspernben.
Az első éles bevetésig viszont még sok munka van hátra: 2019-ben nemcsak a NAVYA ARMA szenzorikáját kell továbbfejleszteni, de az új eszközt el kell fogadtatni az utazóközönséggel, és ki kell dolgozni a működtetéséhez szükséges jogi környezetet is. Javítani kell továbbá a funkcionális biztonságon és az alkalmazott informatikai megoldások megbízhatóságán is.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: 24.hu

122