Sajnos a Tesla rendszere sem tökéletes – Videó | Elektromos autó mánia
Kövesd az ország legjobb elektromos autó híreit Facebookon és Hírlevélen!
tesla_crash_autopilot_274458_zoldautok.jpg

Sajnos a Tesla rendszere sem tökéletes – Videó

A Tesla autóinak egyik leginnovatívabb funkciója az Autopilot, amely több egy sima adaptív tempomatnál, viszont nem ér fel a teljesen autonóm rendszerek még nem létező magasságába. A sokat kritizált másodpilóta nem teljes önvezető mivolta azonban hagy lehetőséget a hibákra, ezért a sofőröknek mindig résen kell lennie, amikor az autó önmagát vezeti.
A gyártó szerint az önvezető rendszere biztonságosabb az emberi sofőröknél, viszont így is óvva intenek attól, hogy magukra hagyjuk az autónkat a forgalomban.
Néhány napja egy Redditező jelentette, hogy a Teslája önvezető üzemmódban egy igen nagy hibát vétve összetörte magát. A történet érdekessége, hogy a Tesla jelzés nélkül hajtott neki egy szalagkorlátnak, ami egyáltalán nem jellemző, ugyanis az amerikai villanyautók ütközésre figyelmeztető rendszerrel is fel vannak szerelve.

A Teslát követő sofőr autójából rögzített felvételen jól látszik, hogy az út felfestése kissé megvezető volt, és ez okozhatta az önvezető rendszer hibáját.
Mint azt már sokszor említettük, a Tesla felhívja rá a figyelmet, hogy az Autopilot nem teljesen önvezető, ezért a sofőrnek a funkció aktiválása után is figyelnie kell a közlekedésre. Ilyen alapon ez az eset teljes mértékben a sofőr hibája volt, viszont vannak gyártók, akik máshogyan vélekednek az önvezető rendszerekről.
Többen felhívták már rá a figyelmet, hogy az önvezető rendszerrel megtett kilométerek után az emberek figyelme akaratlanul is lankadni kezd. A Volvo K+F vezetője szerint a sofőröknek több mint tíz másodpercre van szüksége ahhoz, hogy az önvezető rendszer használata után visszarázódjanak a vezetésbe. Ez vészjóslóan hangzik, ugyanis a napokban történt baleset jól mutatja, hogy a sofőrnek nem voltak szinte másodpercei sem arra, hogy reagáljon az akadályra.

Kár lenne a vétkest keresni az esetben. A hasonló balesetek utáni egymásra mutogatásból egyébként is a gyártó szokott győztesként kijönni, ugyanis ők felhívják a figyelmet az Autopilot hiányosságaira.
Enyhítően hat viszont a Tesla hírnevére az, hogy az összetört villanyautóban az Autopilot első generációs hardvere volt, és nem az új, és egyben jobb második generációs.
Forrás: electrek
The post Sajnos a Tesla rendszere sem tökéletes – Videó appeared first on ZoldAutok.hu.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: ZoldAutok.hu

163