MGE: 2017-es új gépjármű forgalomba helyezések, február | Elektromos autó mánia
Kövesd az ország legjobb elektromos autó híreit Facebookon és Hírlevélen!
mge-auto-import-export-adat-autoaddikt.jpg

MGE: 2017-es új gépjármű forgalomba helyezések, február

Megérkeztek a legfrissebb MGE (Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete) adatok az idei, 2017-es újautó forgalomba helyezések kapcsán. Valamint számos adatot olvashatunk közleményükben, amelyek a nem túl távoli jövőt vetítik előre.

Kezdjük egy gyors előrejelzéssel az új személyautók és kishaszonjárművek forgalomba helyezési és kivonási statisztikáival:

2017. február
Tárgyhó forgalomba helyezés piac
Tárgyhó forgalomba helyezés piac változás
Tárgyhó kivonás utáni piac
Tárgyhó kivonás utáni piac változás
Kumulált új autó forgalomba helyezés
Kumulált új autó forgalomba helyezés változás
Kumulált kivonás utáni piac
Kumulált kivonás utáni piac változás

db
%
db
%
db
%
db
%

Személygépjármű
8000
207
6883
23,2
14418
18,2
12516
21,1

Kishaszon jármű
1297
–       14,3
1185
–       9,5
2503
-11,4
2282
-7,5

 

2016. október
Tárgyhó
Tárgyhó változás
Kumulált
Kumulált változás

db
%
db
%

Motorkerékpár
67
-51,4
105
-46,7

Nagyhaszon jármű
414
-3,7
703
-7,4

Autóbusz
39
-40,9
111
-9

 
(A százalékértékek a tárgyévet megelőző év azonos időszakával való összehasonlítást mutatják – forrás: DataHouse Kft.
Személyautók
A februári forgalomba helyezési eredmények annak ellenére, hogy a kemény tél nem kedvez a gépjármű értékesítésnek, jelentősen meghaladja a 2016-os értéket, ahogy az első kéthavi kumulált eredmény is. Ez azt vetíti előre, hogy a 2017. évben is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése és ha valamilyen jelentősebb gazdasági körülmény nem indokolja 2017-ben az új személyautó forgalomba helyezések meghaladják a százezer darabot.
A magán vásárlók visszatérése folytatódik, mégis inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magán vásárlásnak tekinthető.   Remélhető, hogy az elektromos autókra adott kormányzati támogatás a kezdeti nehézségeket követően beindul.  Ennek közvetlen hatása inkább 2017 tavaszától fog jelentkezni.
Kishaszonjárművek
A kishaszon jármű piac enyhe visszaeséséből sem tudunk két hónap után messzemenő következéseket levonni. Annyi látszik, hogy ennek a szegmensnek a növekedési potenciálja jelenleg kisebb. Sokat javítana a helyzeten, ha a vegyeshasználatú kishaszonjármű ismét visszakerülhetne a palettára. E mellett ez a kategória nagymértékben támogatná a kis-, és középvállalatokat, ami a kormányzat deklarált célja is.
Nagyhaszonjárművek
A nagyhaszon járműveknél a visszaesés minimális.  Nyilvánvaló, hogy a kedvezőtlen időjárás késlelteti az átadásokat, másrészt egyes nagy flotta tulajdonosok némileg növelték a flottacserék idő intervallumát, ami kisebb csúszást okoz a forgalmazásban.
Autóbuszok
Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést lássunk, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul. Fontosnak tartjuk, hogy az emberek szállítását szolgáló buszpark jelentősen megfiatalodjon és korszerűbb legyen.
Motorkerékpárok
A piac továbbra is igen gyenge, ennek a járműfajtának az értékesítését fokozottabban befolyásolja az időjárás szezonalitása. Továbbra is azt gondoljuk, hogy létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 ccm robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése. Fontos tudni, hogy a kétkerekűek nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat, vagyis könnyítheti az autósok és minden más közlekedő életét, miközben csökkentheti a környezetszennyezést.
Javítók és szervizek
MGE az importőrök támogatásával tovább folytatja a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampányt, amely a jogi környezet változásával együtt (cégautó javítási ÁFA fele visszaigényelhető) már érzékelhető elmozdulást jelentett a legális szervizek irányába, ahol megfigyelhető az ügyfélszám emelkedése. Ez a folyamat mára már látható módon megjelent a legális szervizek látogatottságában és forgalmuk emelkedésében.
Az „értünkhozzá” kampányt egy interaktív blog beindításával folytattuk, ahol az ügyfeleknek is lehetőségük nyílik véleményüket, tapasztalataikat közzétenni. Ettől azt várjuk, hogy a márkaszervizek valós szolgáltatásainak hiteles kommunikációja egy újabb lépéssel egészül ki, illetve azt, hogy a márkaszervizek és ügyfelek kapcsolatának építésére egy további lehetőség nyílik.
A MGE: 2017-es új gépjármű forgalomba helyezések, február bejegyzés eredetije a AutóAddikt főoldal linkre kattintva is elérhető.

Tovább a teljes cikkhez

Forrás: AutóAddikt

172