Trump totális háborút indított a fél amerikai gazdaság ellen

Egészen széles fronton mobilizálta magát az amerikai társadalom Donald Trump elnök hétvégi, félig-meddig váratlan, de mindenképpen kapkodva bedobott, hét ország iszlám vallású állampolgárait az Egyesült Államokból megkülönböztetés nélkül kizáró elnöki rendeletével szemben. Vagy legalábbis az amerikai társadalom városlakó, liberálisabb része.

Ami talán meglepő lehet, a tömegtüntetőknek nagyon erős szövetségesük van: az egész amerikai techszektor, és az üzleti élet egy csomó másik fontos szereplője foglalt állást az iszlámellenes rendelet, és úgy általában Trump fura, befelé forduló gazdaságpolitikai ötletei ellen.

Ez azért nem evidens, mert Trump beígért programjában van pár dolog, aminek akár örülhetnének is a nagyvállalatok, például a vállalati nyereségadó visszavágása vagy a szabályozási teher csökkentése, és ezekben a dolgokban számíthatnak az évtizedek óta a nagyvállalati érdekeket képviselő, most többséget szerzett republikánusok támogatására. A baj csak az a nagyvállalatok szempontjából, hogy Trump – és főtanácsadója, a minden jel szerint abszolút hatalmi tényezővé vált Steve Bannon – valójában egyáltalán nem barátai a globális, kozmopolita cégeknek.

Lázad az egész Szilícium-völgy

Az amerikai techszektorban most már nincs nagyvállalat, ami ne nyilvánított volna véleményt Trump lépéseivel szemben. Pedig decemberben még úgy tűnt, hogy szót érthett Trump és a szilícium-völgyi gazdasági elit, annak ellenére, hogy a kaliforniai cégek döntő többsége Clintont támogatta a választási kampányban. Volt egyeztetés is