Jön az új Nissan LEAF – Dupla hatótáv és önvezetés

A Nissan ügyvezető igazgatója, Carlos Ghosn és csapata nemrég a CES-en beszéltek a vállalat jövőbeli terveiről, amelyekben természetesen a következő LEAF-et is megemlítették néhány mondat erejéig.

A Nissan első embere csak keveset beszélt a ferdehátú villanyautó második generációjáról, azt azonban elárulta, hogy lesz önvezető üzemmódja is, és az érkezésére már a közeljövőben számíthatunk.

A szigetországi gyártó büszkeségének közelgő második generációs modelljei a Nissan ProPilot technológiájával lesznek felvértezve, amellyel a LEAF-ek szinte csak autópályán lesznek képesek az önvezetésre.

A ProPilot sajnos nem hasonlítható a villanyautó piacon konkurens Tesla rendszeréhez, ugyanis a Nissan technikájának merőben korlátozottak a képességei. A japán gyártó autonóm rendszere csupán olyan gyorsforgalmi utakon képes átvenni a sofőr szerepét, amelyeken kevés kanyarra vagy hirtelen irányváltásra lehet számítani, és ott is csupán egyetlen sávban közlekedve képes enyhíteni az emberi sofőr terhein.

Ghosn sajnos mindössze ezt a két információt vitte magával a nagyszínpadra, ugyanakkor nem a Nissan prezentációja volt az egyedüli információforrás a következő LEAF-fel kapcsolatban.

Takao Asami, a Nissan kutatási részlegének alelnöke pár órával korábban válaszolt néhány kérdésre a második generációval kapcsolatban.

Asamitől megtudhattuk, hogy kontinenstől függően különböző kapacitású akkumulátorcsomagok lesznek elérhetőek a következő LEAF-ben, azonban az egyik opció biztosan megüti majd a 320 kilométeres hatótávot. Tavaly júliusban