Felesleges riogatás, nem szűnik meg a villanyautók adómentessége

A Totalcar.hu újévi cikkében számolt be arról, hogy nagy valószínűséggel megszűnik az elektromos autók számára negyed éve bevezetett cégautó -és gépjárműadó-mentesség. Az Országgyűlés weboldalán bárki számára elérhető a tervezett törvényjavaslat, ami így hangzik:

a(z) 119. §-hoz

A hatályos Gjt. 21. §-a értelmében a környezetkímélő személygépkocsi gépjárműadó-mentessége, illetve az a tény, hogy a környezetkímélő gépkocsi nem tartozik a cégautóadó hatálya alá, csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül. Ezen adóelőnyök összegéhez képest ugyanakkor aránytalanul magas azok érvényesítésével összefüggő adminisztrációs teher mind a jogalanyok, mind az adóhatóság számára. Ezért a javaslat – adminisztrációs egyszerűsítési okból, a releváns uniós jog céljára és hatékony érvényesülésére figyelemmel – hatályon kívül helyezi a Gjt. 21. §-át.

A módosítás valóban életbe lépett 2017. január 1-jén, azonban a kedvezmény eltörléséről szó sem esett. Arról van szó csupán, hogy a kedvezményt adóbevallásunkban eddig egy EU-s speciális támogatási formaként kellett megjeleníteni, mostantól viszont erre nincs szükség.

2016-ra visszamenőleg a villanyautósoknak a bevallásukban úgynevezett ,,de minimis” EU-s támogatásként kell nyilvántartani és bejelenteni, hogy ha az elektromos járműre valamit nem fizettünk be, amit a hagyományosra kellett volna. Az új módosítás értelmében nem kell többé bajlódnunk a felesleges adminisztrációval, az elektromos autózás egyre csak egyszerűbb lesz.

Forrás: E-Verda

The post Felesleges riogatás, nem szűnik