Súlyos karambolt hárított el az intelligens autó – videó

Az önjáró, szenzorokkal felszerelt autókkal egyelőre nehezen barátkozunk meg, és ezzel nem csak mi, hanem a hatóságok is így vannak. Nekem eddig egyszer volt dolgom egy úgynevezett adaptív tempomat rendszerrel, és már ez is komoly önuralmat igényelt, pedig mindössze annyit kellett elhinnem, hogy az autó valóban fékezni fog, ha közeledik egy másikhoz.

Vannak olyan márkák, ahol ezek az extrák már jó ideje nem extrák – ilyen pl. a Tesla is. Ezek az a járművek már majdnem ott tartanak, hogy vezetnek helyettünk, és csak azért nem teszik, mert a legtöbb helyen törvényileg nincs erre lehetőség. Így maradnak az olyan finomságok, mint a robotpilóta üzemmód, vagy az automata fékrendszer.

Az előbbit egy sor videó prezentálta már eddig a neten, az Automatic Emergency Braking (AEB), azaz Automata Vészfékező rendszer működését azonban csak ritkán láthatjuk akció közben. Most ezt egy friss felvételen figyelhetjük meg, amelyen Kyle Connor egy Tesla X modellt vezet, az autópálya külső sávjában hajt, majd hirtelen történik valami:

Noha a Tesla nem volt robotpilóta módban, a hirtelen megálló autó miatt szintén fékező másik járművet csak egy vészfékezéssel tudta kikerülni. A történethez hozzátartozik, hogy a sofőr jól láthatóan nem tartott megfelelő követési távolságot, de az AEB így is képes volt szinte