Megugrottak a villanyautó-eladások az ingyen pénzre

Két éve egész év alatt adtak el összesen 115 elektromos autót, most egy hónap alatt.

Egy hónappal a pályázat kezdete óta november utolsó napjáig 115 darab elektromos autóra adtak be pályázatot – írta az elmúl havi autóeladásokat elemző közleményében a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Mindez az importőrök jelzései alapján kétszámjegyű növekedés jelent z idei év korábbi időszakaihoz képest. A növekedés mindenképpen jelentős, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy az ügyfelek a támogatási lehetőség nyilvánosságra hozatala miatt kivártak az utóbbi hónapokban.

A csütörtökön megjelent a teljesen zéró-emissziójú, vagyis a tisztán elektromos autók vásárlásához kiírt támogatási pályázat. A kormányzat az idén 2 milliárd, jövőre 3 milliárd forinttal száll be az újautó-vásárlási programba.

A támogatás a bruttó vételár 21 százalékát fedezheti, de maximum másfél millió forintos lehet. További feltétel, hogy csak új, 15 millió forintot meg nem haladó vételáru új gépjárművekre terjed ki.

Egy korábbi cikkünkben már összeszedtük, jelenleg milyen autók felelnek meg Magyarországon a feltételeknek – Nissan, VW, BWM, Mercedes is van a 15 milliós korláton belül – érdemes átböngészni a kínálatot. A most indult pályázat határideje egyébként 2017 május elseje és cégek is ugyanúgy igényelhetik, akárcsak civil szervezetek, önkormányzatok, költségvetési szervek. Számukra további kitétel, hogy maximum öt autót vehetnek támogatással,