Az energiaiparban is hódítanak a kis cégek: jön a startupok kora?

Szakértői jóslatok szerint az energiaipar évtizedek múlva teljesen más lesz, mint napjainkban: fontosabb szerepe lesz a zöldenergiának és teljesen más technológiák jelentik majd az alapját. Ennek a jövőnek az alakításában a folyamatosan fejlesztő nemzetközi cégóriások mellett a startupoknak is jelentős szerep jut. Megnéztük, hogy mivel foglalkoznak a 2016-os év leggyorsabban fejlődő energetikai startupjai, és hogy mi a helyzet Magyarországon.

Az energetikai szektor jelentős átalakulás előtt áll a gyors technológiai fejlődés és az éghajlatváltozással kapcsolatos erősödő aggodalmak miatt. Iparági szakértők szerint ezek a változások a nem túl távoli jövőben az energiapiaci modell teljes átalakulásához fognak vezetni. Főleg az új energiatermelési és energiatárolási megoldások teszik majd lehetővé az előrelépést, ebben pedig nemcsak a globális cégóriások tudnak aktívan részt venni, hanem egyre több startup kapcsolódik be, nemcsak Nyugat-Európában, hanem hazánkban is.

Egyre több startup lát jövőt az energetikában

Senki sem tudja, hogy pontosan milyen lesz az energiaszektor évtizedek múlva: valószínűleg nemcsak az energiatermelési módok változnak meg, hanem a továbbítás és a felhasználás terén is új megoldások születnek. Egyre több fejlesztés történik az energiaiparban, és további dinamikus változást vetít előre, hogy a globális óriáscégek nagy erőbedobással dolgoznak energetikai innovációkon, gondoljunk például a Tesla elektromos autóira vagy a GE intelligens szélturbinájára.

A