Norvégia tovább támogatja a villanyautók vásárlását

Norvégia kétség kívül világelsőnek számít villanyautóeladásban. A skandináv országban a szeptember folyamán eladott autók 28.8 százaléka volt plug-in elektromos, a tisztán elektromos autók pedig a piac 19 százalékát tették ki. Ekkora számokról semelyik másik országnál sem találkozhatunk.

Amellett, hogy a világ egyik leggazdagabb országaként tartják számon, Norvégia számos kedvezménnyel is elősegítette azt, hogy ilyen előkelő helyen lehessen a világ országainak villanyautóeladási listáján.

A norvég kormány olyannyira elkötelezett a zéró-emissziós közlekedés jövőjével kapcsolatban, hogy 2025-re kellően megnehezíti a fosszilis üzemanyagok hajtotta autók beszerzését ahhoz, hogy az országban javarészt csak villanyautókat vásároljanak az emberek. Norvégiában így 2025 után meglehet, hogy csak a tehetőseknek lesz lehetőségük a dízel vagy benzines autók vásárlására.

Úgy tűnt, hogy hamarosan több norvég kedvezmény lejártához is közeledünk, amely biztosan a gyarapodó villanyautóeladások lassulását eredményezte volna. A legfájóbb egyértelműen a 25 százalékos áfa elengedésének megszűnése lett volna, amely talán a legfőbb oka, hogy sok norvég lakos inkább a villanyautókra teszi le a voksát, a hagyományos autókkal szemben.

A norvég kormány úgy döntött, ha mást nem, a 25 százalékos áfa elengedésének előnyét még legalább 2020-ig élvezhetik az alternatív hajtású autók mellett döntők.

A hírt a többség természetesen boldogan fogadta, viszont vannak akik szerint ez a kedvezmény legfőképpen a tehetőseket segíti