Kilenc érv az elektromos autózás mellett

1. Jóval kevesebb – gyakorlatilag zéró – szennyezőanyagot bocsát ki, mint benzines, vagy dízel társai. Miért szennyezzük a környezetet, vagy égessünk el rengeteg benzint azért, hogy eljussunk A-ból B-be?

Magyarországon ez persze kissé sántít, hiszen a 2014-es adatok szerint mindössze a termelés 6,8 százaléka érkezett megújuló energiaforrásokból, 36,7 százaléka pedig nukleáris energiából, , míg a lignit és szén alapú villamos energia 14,2%-ot, a földgáz 10,8%–ot, az áramimport pedig 31,44%-ot tett ki. Európa fejlettebb országaiban természetesen jóval nagyobb az atom-, szél- illetve napenergiával termelt elektromos áram aránya, az ott élők tehát duplán fellélegezhetnek.

2. Olcsóbb a fenntartása, ami a benzinárakat szem előtt tartva óriási megtakarítást jelent, sőt, az autót bárhol feltölthetjük, ahol találunk egy konnektort – mindemellett pedig azzal a boldogító tudattal alszunk el, hogy aznap is tettünk valamit a környezetért.

Az egy kilométernyi haladáshoz szükséges áram 4-7 forinttal terheli majd az áramszolgáltatótól érkező havi számlánkat. Ugyanez az adat egy száz kilométeren hat litert fogyasztó autónál közel húsz forint.

Józsi esete

Tegyük fel, hogy Józsi mindössze a hónap húsz munkanapján, kizárólag Jászai Mari téri munkahelye és Kistarcsán lévő otthona között ingázva használja az autóját. A távolság harminc kilométer, naponta tehát ennek kétszeresét teszi meg. Húsz munkanapra vetítve a