Így lophatták a Teslákat az Androidosoktól

Napjainkban a hackerek egyik kiszemelt áldozataivá váltak azok az autók, amelyek folyamatosan kapcsolódnak az internethez. Ilyenek például a Tesla villanyautói is, amelyeknek feltöréséről már sokszor hallhattunk rémtörténeteket.

A Promon norvég IT biztonsággal foglalkozó cég nemrég egy videóban mutatta meg, hogy milyen egyszerűen lophatók el a Tesla villanyautói, ha a tulajdonos az operációs rendszer egy, már elavult verzióját futtatja okostelefonján.

A megrendezett feltörésben a hacker egy gyorsétterem Wi-Fijének adta ki saját hálózatát, amelyre felcsatlakozva a Tesla tulajdonosnak ingyen hamburgert ajánlanak, ha leszed egy applikációt. A villanyautó tulajdonosa mit sem sejtve letölti a cseles appot, amely megfertőzi az okostelefonján lévő Tesla programot, hogy az elküldje a tolvajoknak a villanyautótulaj bejelentkezéshez szükséges adatait.

Az autótolvajok a Tesla fiókba való bejelentkezés után már látják is, hogy merre jár a lopásra váró villanyautó. Amikor a tulaj egy nyilvános helyre parkol járműjével, a tolvajok csak felnyitják azt az applikáció segítségével, és elhajtanak vele.

Mivel az olyan autóknál, mint a Teslák, az okostelefonunk egyben a jármű kulcsaként is szolgál, nem szabad kitennünk azt mindenféle hackertámadás veszélyének. Az egyik legalapvetőbb módszer erre az, hogy az operációs rendszer legfrissebb verziója fut a telefonon.

Az sem kizárt, hogy hasonló módszerekkel tulajdonították el azt a két német Teslát is, amelyeket azóta sem