Elektromobilitás gazdasági szempontból – interjú Gödrösy Balázzsal

 

Legtöbbször az elektromos autókkal kapcsolatos hírekről, újdonságokról számolunk be. De vajon gazdasági szempontból hogy nézhetünk az elektromobilitásra? Gödrösy Balázzsal, a GFS Consulting Kft. ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Z.A.: Kérlek mesélj néhány szóban a cég tevékenységéről.

G.B.: A cég pénzügyi tervezéssel foglalkozó vállalat, ami azt jelenti hogy magán pénzügyekkel, valamint vállalati pénzügyekkel foglalkozunk. Gyakorlatilag egy kiemelt, vagyonosabb ügyfélkört kell elképzelni, akiknek a pénzügyi igényeit elégítjük ki. Nyugaton family office-nak nevezik, családi iroda, amely alapvetően kiemelt típusú szolgáltatásokat nyújt, személyes, bizalmi kapcsolatra épít. Privát bankhoz áll közel.

Z.A.: Hogy jöttök képbe az elektromobilitással?

G.B.: Egy németországi vagyonkezelővel kapcsolódtunk össze, hiszen ügyfeleink befektetései nagyrészt Németországban vannak elhelyezve. A németországi partnerünk hozta létre ezt a befektetési alapot, amely elektromobilitással kapcsolatos vállalatokat finanszíroz. Ügyfél oldalról nézve, az ügyfelek ebbe fektetnek be. A befektetési alap egyik tagja a LION E- Mobility svájci akkumulátorfejlesztő cég. Nagyon jó eredményeket ért el a vállalat mind technológiailag, mind a pénzügyi eredményeket nézve. A Teslához képest az akkumulátoruk gyorsabban tölthető. Idén ősszel hoztuk létre tehát ezt a befektetési alapot, amely nem egy vállalatra, hanem az egész szegmensre koncentrál, például beletartozik néhány, az elektromos autók akkumulátorainak alapanyagot szolgáltató lítium bánya. Tudomásunk szerint ez az egyetlen ilyen alap a Világon.