113 millió forintot kellene fizetnie minden háztartásnak

135 darab TESLA akkumulátorra lenne szüksége egy magyar háztartásnak a nyári napenergia téli eltárolására – olvasható Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos legfrissebb blogbejegyzésében.

A napelemek szerencsére Magyarországon is egyre inkább terjednek. A beruházók energetikai cégek mellett kisebb vállalatok, intézmények (óvodák, iskolák), sőt magánemberek. Az egyéni felhasználók a napelemeket célszerűen a háztetőre telepítik. De mennyi napelem kell egy átlagos háztartás ellátásához? Ennek kiszámítása nem ördöngösség.

A napelemek telepítését előkészítő mérnökök a háztartás által egy év alatt elfogyasztott villamos energiát veszik alapul, és a helyi adottságok alapján a napelemekre becsült kihasználtsági tényező segítségével könnyen számítható a szükséges napelemtáblák összes névleges teljesítőképessége – olvasható Aszódi Attila blogjában.

Szezonalitás

Optimális esetben ez a napelem annyi villamos energiát állít elő egy év alatt, mint amennyit a háztartás elhasznál. Jelenti-e ez azt, hogy ez a bizonyos háztartás ettől önellátó lesz? Nem, nagyon nem jelenti ezt. A marketingszövegek sokszor ezt sugallják, ezt sulykolják a zöld szervezetek, és ebbe a tévképzetbe manőverezik magukat a tulajdonosok is. A tévedés abban rejlik, hogy – ahogy azt már számtalanszor kifejtette – a villamos energia nem tárolható a villamosenergia-rendszer léptékében – olvasható a blogon.

Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa kiszámolta, mennyibe kerülne egy átlagos magyar háztartásnak a napenergia