Vezetékek nélkül, könnyedén hekkeltek meg egy Teslát

Van egy biztonsági szakértő csapatod és szeretnél egy kis felhajtást csapni körülötte? A megoldás nagyon egyszerű: találj egy kritikus biztonsági hibát a világ legnépszerűbb elektromos autóján, demózd le néhány kamera előtt, töltsd fel a YouTube-ra, és persze azonnal jelezd mindezt a gyártónak, hogy jó fej maradj.

Ezt a receptet követte a Keen Security Lab is, ami nem valami szedett-vedett hacker csoport, hanem az piac egyik legnagyobb holdingjához, a kínai Tencenthez tartozó szakértői csapat. A kutatók által közzétett videóban azt demonstrálják, hogy távolról, fizikai kapcsolat kialakítása nélkül képesek a Tesla egyes funkcióit irányítani, akár a jármű mozgása közben is.

A tesztek elsőként parkoló üzemmódban kezdődnek, amikor a kocsi helyzetjelzőjét aktiválják, kinyitják a napfénytetőt, vagy mozgatják a vezetőülést. A felvétel másik felében annyiban durvul a dolog, hogy úgy képesek nyitni a Tesla ajtaját, hogy annak a kulcsa még a közelben sincs, menetközben elindítják az ablaktörlőt, hajtogatják a külső tükröt, végül pedig még a fékrendszert is aktiválják.

A Keen Security Lab a biztonsági rés felfedezése után azonnal jelezte a hibát a Tesla szakembereinek és annyira azért jó arcok voltak, hogy a videót csak a frissítések kiadása után töltötték fel. A hiba pontos természete nem ismert, annyit azonban lehet tudni, hogy a kínaiak