Tesla felvásárlás: óriásit hibázott a befektetési bank

A Tesla és a SolarCity akvizíciós ügyletében segédkező Lazard befektetési bank hibázott a napelemcég piaci értékének meghatározásában. Nem is kicsit. A hibára csak az adásvétel után derült fény. 

Idén augusztus elején jelentette be a Tesla, hogy 2,6 milliárd dollárért megvásárolta a napelemek gyártásával és telepítésével foglalkozó SolarCity-t. Az akvizícióban a Lazard befektetési bank működött közre tanácsadóként. Utóbb kiderült, hogy a bank egy komoly számítási hibát vétett a SolarCity piaci értékének meghatározásakor, ugyanis előzetes elemzésében 400 millió dollárral alacsonyabb összeget számolt.

Az óriási tévedés végül nem okozott súlyos bajt, ugyanis a későbbi vételár az eredeti és a módosított értékelési tartományon is belül esett, de rávilágít arra, hogy még a legnagyobb ügyleteket is jelentősen befolyásolhatják a befektetési bankok hibái.

A hibára azt követően derült fény, hogy Elon Musk Tesla-vezér új cégstruktúrát vezetett be a cégnél egy speciális vezetőségi bizottság formájában, amellyel azt a piaci pletykát próbálta eloszlatni, hogy személyes befolyását felhasználva kényszerítette a két vállalat egyesülését. Musk egyébként a legnagyobb részvényes mindkét cégben.

A Lazard a részvényenkénti 14,75-34,00 dolláros sávban határozta meg a SolarCity tőkeértékét, de kiderült, hogy a számítás hibás, ugyanis a bank duplán számolta a vállalat néhány előre tervezett adósságelemét – derült ki a Teslának az amerikai tőkepiaci szabályozó és