Dobja a gázturbinás villanyhajtást a kamionok Teslája

A Nikola lehet a kamionok Teslája?írtuk májusban a Nikola Motor Company tervezett kamionjáról. Négy hónapja volt, de azóta nagyot fordult a világ az amerikai vállalattal, amely marad a zéró károsanyag-kibocsátás mellett, csak az eszközöket látja másként: kétezer lóerős, gázturbinás villanyhibrid helyett jön a hidrogén-elektromos-hajtás.

A jelenleg még kis start-up cégként kezelendő Nikola Motor Company minden jel szerint a Tesla útját követné. A semmiből előtűnt vállalat nem csak nevében, de eddig látott dizájnterveiben is nagy rokonságot mutat a Teslával, csak amíg Elon Musk cége az autóiparban igyekszik betörni, addig ők a nyergesvontatók piacát kavarnák meg. Ennek eszköze a Nikola One néven ígért kamion volna, amiről egy ideje már nem csak látványtervek keringenek, de 1500 dollár ellenében május óta fel lehet iratkozni az előjegyzésbe is. Az üzlet pedig beindult, az elmúlt négy hónapban hétezer előjegyzést kaptak, ezért is érdekes, ilyen előrehaladott állapotban miért húznak meg egy drasztikus váltást.

A Nikola már ki is adta a megváltozott paramétereket. Eszerint az 1900 kilométeres hatótávolság szinte ugyanannyi marad, csak villany helyett ezt 11,7 literes 100 kilométerenkénti hidrogénfogyasztással oldaná meg a csőrös. A reménybeli ügyfelek ezzel még valószínű megbékélnek, az üzemi költségek nagyjából azonosak, a jelenlegi amerikai hidrogéntöltő-lefedettség azonban még a villanykutakénál is messze