Világújdonsággal jön az Apple villanyautója

75 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot keres a San Francisco-i térségben az Apple, ami jó eséllyel azt jelenti: végre testet ölthet a Project Titan, a számítástechnikai óriás elektromos mobilitási terve.

Az Apple persze nem volna Apple, ha mindent úgy csinálna, mint versenytársai: a hírek szerint egy merőben újszerű akkumulátor-csomagon dolgoznak, amely új fejezetet nyithat a villanyautózás történetében.

A lítium-ion akkumulátorok kellemetlen, de érthető tulajdonsága, hogy terheléskor rendkívül felmelegszenek. Ezt terebélyes és nehéz hűtőkörökkel ellensúlyozzák az autógyártók – de vajon tényleg szükség van erre? Mivel az akkumulátorok középpontjukból kiindulva melegszenek fel, az Apple koreai beszállítói kidolgozták a melegedés legjobb ellenszerét: az akkumulátort, aminek nincs közepe.

Ez persze így csacskaság, ám az üreges akkucsomag révén pont oda lehetne hűsítő levegőt juttatni, ahol arra a legjobban szüksége van a rendszernek – elég lehet a menetszelet átvezetni a csomagon, és meg is van oldva a dolog.

Hogy ez tényleg ilyen egyszerű volna, majd kiderül, amikor az Apple bemutatja autóját. Erre 2020 előtt biztosan nem kerül sor, ha egyáltalán megvalósul az ambiciózus projekt.

Nyitóképünkön a tervezett Apple villanyautóról alkotott fantáziarajz