India tárt karokkal fogadná a Teslát

Az Electrek valamivel kevesebb, mint egy éve számolt be arról, hogy Narendra Modi, India miniszterelnöke azt tervezi, hogy meglátogatja a Tesla kaliforniai főhadiszállását. Azt, hogy miért, akkor még nem közölték, de a találgatások alapján az indiai kormányfő valószínűleg arra akarta biztatni a Teslát, hogy náluk építsenek gyárat.

Indiában az autók behozatalát terhelő adók rendkívül magasak, így az elektromos autókból is csak igen keveset importálnak. Ennek ellenére India a harmadik legnagyobb elektromos autópiac Ázsiában. A Tesla egyik vezetője akkor azt nyilatkozta, hogy India az egyik potenciális piaca az elektromos autóknak, ahol akár gyárat is építhetnének, de ehhez szükség van arra, hogy a kormány is támogassa a zöld autókat.

Néhány napja kiderült, hogy India közlekedési minisztere, Nitin Gadkari egy rendezvényen felvette a kapcsolatot a Tesla vezetőivel. Gadkari elárulta, hogy az indiai kabinet szeretné az alternatív, pollúció mentes közlekedés útjára terelni az országot a bioüzemanyag, CNG, etanol és elektromos áram hajtotta autók árának csökkentésével. A közlekedési miniszter szerint az alternatív hajtású autók fellendülése akkor következhetne be igazán, ha a Tesla egy „ázsiai gyártó és összeszerelő csomópontot” hozna létre Indiában. A kormány még egy, a kikötőkhöz közeli telket is ajánlott az amerikai gyártónak, hogy ezzel kedvező helye legyen a dél- és délkelet-ázsiai országokba