Íme néhány ábra, mennyire is kelendők Európában az elektromos autók

Tudja, hány elektromos autót adtak el Európában az idei első félévben? És azt, hogy a 91.300 az például tavaly ilyenkor több volt-e vagy mennyivel kevesebb? Az alábbi ábrák ennél többet is mutatnak!

Európában az idei év első hat hónapjában több, mint ötödével, egészen pontosan 21 százalékkal több elektromos hajtáslánccal rendelkező autót vittek el az autókereskedésekből, mint egy évvel korábban. A 91.300 természetesen új rekord. Az eladási adatokat évek óta szemléző és elemző EV Obsession többféle bontásban is diagrammokra helyezte és érthetővé tette a trendeket.

A tisztán elektromos és hibrid járművek piacán erős növekedés volt megfigyelhető az év elején. A második negyedévben ugyanakkor volt egy jelentős visszaesés is. Igaz, a júniusi eladások évek óta többé-kevésbé lapos részt húznak a görbén, de a második negyedévben a növekedés már csak 13 százalékos volt – elsősorban a Dániában, Hollandiában és Svájcban mért adatoknak köszönhetően.
A növekedés különösen Spanyolországban, Ausztriában, Finnországban, Portugáliában és Belgiumban volt erős. A legdrasztikusabb visszaesést viszont Hollandiában mérték, ahol a hibrid autó piacán történt újraszabályozásnak (ami a hibridekkel szemben az elektromos autóknak nyújt csak pl. adókedvezményt)  “köszönhetően” 73 százalékos visszaesés következett be.

A “bezzeg” állam továbbra is Norvégia, mely az új autók teljes piacának közel negyedét, 24 százalékát már elektromos hajtású