Hollandia betilthatja a benzin- és dízelmotorokat

Hollandiában még öt hónappal ezelőtt merült fel az ötlet, hogy tíz éven belül betiltsák a benzin- és dízelüzemű autókat. Akkor még komoly ellenállásról és a törvényhozás megosztottságáról szóltak a hírek, mostanra azonban úgy tűnik, meggyőzték a kétkedőket a javaslat támogatói: a holland munkáspárt egyik tagja szerint nagyon jó esélye van annak, hogy az elképzelést elfogadják és törvényerőre emeljék.

A tilalom kizárólag az új autók forgalomba helyezésére vonatkozna, a meglévő járműveket nem tiltanák ki az utakról. A becslések szerint a teljes járműpark elektromosra történő átállításáig további mintegy 20 évnek kellene eltelnie.

Az biztos, hogy vannak, akik jól járnának a változással: amellett, hogy 2024 vége felé minden bizonnyal rekord magasra szöknének a hagyományos motorral szerelt autók eladásai, komolyan profitálnának a villamosításból az olyan cégek, mint a Hollandiában országos gyorstöltő-hálózatot kiépítő, fél évvel ezelőtt ötven töltőponttal rendelkező Fastned (képeinken).

Nem Hollandia az egyetlen ország, ahol felmerült a belső égésű erőforrások tilalma: többek között Norvégia és India is ebbe az irányba tart; előbbi 2025-re, utóbbi 2030-ra szeretne szakítani a fosszilis üzemanyagon alapuló közlekedéssel.

2015-ben 10 százalékos piaci részesedést regisztráltak a konnektoros hibrid járművek Hollandiában; az országban mintegy 5000 darab Tesla Model S-t tartanak nyilván.