Bróthág Vendel, „a szatmári Tesla” diótörés közben találta fel a szerkezetet, ami hatszor annyi energiát fejleszt, mint amennyit felvesz

Brótágh Vendel, a szatmári Tesla diótörés közben jött rá „a forgástengelyre nem merőleges, hanem elhúzott, ferde meghajtás” elvére, és ennek alapján meg is alkotta a szerkezetet, amivel „közel hatszor annyi energiát nyerünk, mint amennyit betápláltunk”.

Brótágh Vendel, a szatmári Tesla. Fotó: KM, szon.hu

Hogy is mondta Arkhimédész? „Adjatok egy szilárd pontot, hol lábamat megvethetem és kimozdítom helyéből a Földet.”

Hogy is mondta Brótágh Vendel? „Minden iskolás tudja, hogyan lehet az emberi emelőerőt megnövelni. Kell hozzá egy méretes erőkar”.

A feltaláló azonban ennél is tovább ment: rájött ugyanis, hogy „forgó mozgás mellett az erő tovább növekszik, ám ha az erőkar tengelyirányú, a teherkar inkább rombol, mint hasznot hajt.” Ekkor villant be a feltalálónak a zseniális ötlet, a ferde meghajtás, és elkészült a gép, ami egy 250 wattos villanymotorral nemcsak egy 2000 wattos elektromágneses áramfejlesztőt mozdított meg, hanem még három 60 wattos izzót is működtetett! „A számítások alapján még kihasználatlanul maradt 1,2 kilowatt” – mondta a feltaláló a szon.hu-nak.

Ebből pedig még egy kisgyerek is ki tudja számolni, hogy 250 watt bevitt energiából egycsapásra 3500 watt lett!

Sajnos ahogy ez ilyenkor már lenni szokott, senki nem akarta elhinni, hogy ilyen szerkezet lehetséges. Brótágh megkeresett professzorokat, cégvezetőket, kutatómérnököket, de a csodagép láttán még Egely György