Az energiatárolás az egyik legfontosabb kérdés a megújulóenergetikában

Canberrában az elkövetkező három évben nyolc különböző gyártó akkumulátoros rendszerét tesztelik. A projektet 336 ezer dollárral támogatja a Megújuló Energia Ügynökség, az eredmények pedig rendkívül fontosak lehetnek az ellátásbiztonság szempontjából, ugyanis a megújulóenergetikai létesítmények áramtermelése részben időjárásfüggő, ezért az energiatermelés ingadozó. Az olyan akkumulátorok, mint a Tesla által kifejlesztett Powerwall, képesek eltárolni a napelemes rendszerek által megtermelt elektromos energiát. A fenntartható fejlődés elősegítése és a globális felmelegedés csökkentése érdekében a háztartási kiserőművek és a hozzájuk tartozó akkumulátorok nagy szerepet kapnak a jövőben.

A háztartási méretű kiserőművek általában megújuló energiaforrásokat – sok esetben napenergiát –, hasznosítanak. Az ellátásbiztonság érdekében azonban az ilyen egységek mellett akkumulátorok használata is ajánlott. A háztartásokba szánt akkucsomagok, mint például a Tesla által fejlesztett Powerwall, főleg ott hasznosak, ahol az ellátásbiztonságot nem lehet vezetékes infrastruktúrával támogatni. Az ilyen rendszerek teljesen új dimenzióba emelhetik a megújuló energiaforrások felhasználását. Az egység az épület betáplálási pontján található fogyasztásmérő után kerül bekötésre, így a háztartás összes fogyasztójával kapcsolatban van. Az intelligens és időzíthető vezérléssel rendelkező egység számos különböző beállításra programozható, így amellett, hogy a befektetett összeg könnyedén megtérül az energiatakarékosság révén, nem történik károsanyag-kibocsátás sem.

Ausztráliában három éven át tesztelik majd a különböző gyártók által forgalmazott akkumulátorokat. Canberrában, a lítium-ion