Augusztus végén indulnak az Uber önvezető autói Amerikában

Máris itt van az, amit sokan legföljebb pár év múlva tartottak elképzelhetőnek: az Uber embersofőrök helyett automatákat használ normális városi forgalomban.

Alig egy éve alakult meg az Uber önvezető autókkal foglalkozó divíziója, a tesztelést csak idén májusban kezdték el, most pedig már be is jelentették, hogy pár napon belül indul az éles próbaüzem Pittsburgben. A kuncsaftok és a hatóságok megnyugtatására – illetve a fennálló törvényeknek megfelelően – egyelőre lesz biztonsági sofőr a Volvo SUV-okban, de ők elvileg nem fognak csinálni semmit. Egész pontosan a kormányra tett kézzel figyelik, hogy nem kell-e közbeavatkozniuk. A néhány automata Uber ott fog cirkálni a többi kocsi között a forgalomban, így véletlenszerűen kerülnek egy-egy utashoz.

Akinek a gép automata autót dob, annak kezdetben még fizetnie sem kell a fuvarért.

A speciális autók utasait tablet várja a hátsó ülésen, rajta az önvezető autókról szóló információkkal. Az anyósülésre nem lehet ülni, mert ott egy olyan, emberi mitfahrer fog helyet foglalni, aki folyamatosan jegyzeteket készít a fuvarok tapasztalatairól, illetve a vezetés közben előálló szituációkról. A Bloomberg cikkéből kiderül, hogy ők már utaztak ilyen autóval Pitsburgben, ahol egy hídon átkelés közben egy pillanatra kikapcsolt az önvezető automaika és a kormányt az embernek kellett röviden átvennie.

A húzás, vagyis