Tesla vagy BMW? Egyre kiélezettebb a két vállalat versenyfutása

A német kormány július 2-án támogatási rendszert vezetett be az elektromos autózáselterjedésének elősegítésére. A környezetvédelmi bónusznak nevezett összeg 4000 €, amelyet a villanyautók vásárlói visszamenőleg még a május 18-i vásárlásokra is érvényesíthetnek. (Az ilyesfajta, visszamenőleges hatályú törvénykezést hazánkban is szívesen látnánk, és ezt valószínűsíthetően az Alkotmánybíróság sem kaszálná el).

A hibrid autók megvásárlását is ösztönözni kívánják, ebben az esetben 3000 € a bónusz összege. A támogatás egyik felét a kormány, másik felét az autógyártó állja. A kedvezményezettek köre átfogó: úgy a magánszemélyek, mint a vállalkozások, de alapítványok, egyesületek is kérhetik a támogatás megítélését. A támogatás 60.000 € listaárig él (mint a későbbiekben látjuk, nem véletlenül húzták meg itt a határvonalat).

A szövetségi kormány 1,2 milliárd €-t irányzott elő a célra. Számításaik szerint 2019-ig mintegy 400.000 elektromos autó megvásárlását tudják ilyen módon ösztönözni.

A gazdasági miniszter és egyben alkancellár Sigmar Gabriel szerint az autógyártás jövője az elektromobilitás és a digitális technológia pilléreire épül.

A BMW nem sokkal a kormány bejelentése után közzétette, hogy az átdolgozott I3 modelljükre, amelyet 2013-ban vezettek be, a rendelésállomány a korábbiakhoz képest a többszörösére növekedett: 5000 darab I3 gyártására van e pillanatban igény, ebből minden ötödikre Németországban. Az értékesített gépkocsik számára a megnövelt hatótávolságon túl minden…