Nem a robotpilóta miatt borult a Tesla Model X

Nincs könnyű helyzetben az önvezető autók terjedését nagy mértékben támogató Elon Musk, hiszen az utóbbi időkben sorra hallani olyan balesetekről, amiket a Tesla Autopilot névre hallgató önvezető rendszere okozott. Legutóbb Pennsylvaniában borult fel egy Tesla Model X, az esetért pedig éppen az autonóm közlekedésre alkalmas rendszert hibáztatta a sofőr. Mára azonban bebizonyosodott, hogy a vezető állítása hamis volt.

Musk a Twitteren tette közzé, hogy a jármű naplója szerint a borulás bekövetkezésekor már kikapcsolt állapotban volt az Autopilot, így nem okolható az esetért. Hozzátette, hogy a robotpilótával ráadásul elkerülhető lett volna baleset.

Onboard vehicle logs show Autopilot was turned off in Pennsylvania crash. Moreover, crash would not have occurred if it was on.

— Elon Musk (@elonmusk) 2016. július 14.

A céget vizsgálják a hatóságok, egyesek a rendszer betiltását követelik, eközben azért egyre szaporodnak az elégedett vásárlók is. A  Tesla továbbra is fokozottan figyelmeztet arra, hogy az Autopilot nem mást, mint segítő rendszer, annak ellenére, hogy az autó képes önállóan közlekedni, szükséges, hogy a vezetők felügyeljék a rendszert a kormány mögül. Elon Musk hozzátette, hogy a rendszer még béta állapotban van az első milliárd mérföldnyi tesztelésig.