Már megint a japánok a legmegbízhatóbbak

Három japán a dobogón, négy japán a legjobb ötben – dióhéjban így összegezhető a Which? Car brit szakfolyóirat megbízhatósági felmérésének a végeredménye.

Az első helyen a Lexus végzett, mint az egyetlen gyártó, amely megkapta a maximálisan adható öt csillagot. Mögötte az anyavállalat Toyota nyargal, a harmadik helyen a Honda végzett.

A dobogóról épp csak lemaradt a Dacia – ez talán annak is betudható, hogy a márka rövid ideje van jelen a szigetországban, így az összes, itt fellelhető példány viszonylag fiatal. A Dacia mögött ért célba a Suzuki.

A lista másik végéről szemezgetve szomorú látni, hogy az öt éve Csipkerózsika álmát alvó, egykoron svéd Saab típusai okozzák a legtöbb bosszúságot tulajdonosaiknak. Nincs sokkal jobb helyzetben a Chevrolet, amelyet szintén nem forgalmaznak már Európában, a végéről a harmadik helyet viszont egy aktív márka: a Smart foglalta el. A negyedik legkevésbé megbízható márka egy helyi prémium brand: a Land Rover, amely idén ugyanúgy két csillagot kapott csak, mint tavaly. Csak bízhatunk benne, hogy az eredmények még a régi gyártású modellek minőségét tükrözik, nem pedig az indiai Tata Motors által finanszírozott, új fejlesztések színvonalát. Hátulról az ötödik az Alfa Romeo, amivel alighanem sokak szemében rácáfolt az olasz autókkal szembeni előítéletekre.

Ami az…