Egyetlen villanyautó-töltőpont sem épült még meg

Több mint 900 hazai autó rendelkezik zöld rendszámmal, ezek az ország több mint 60 pontján tölthetők fel árammal. Az állam által ígért 150 töltőből viszont még egy sem épült meg.

Jelenleg 906 hazai autó jogosult a zöld rendszám használatára, de a Jedlik Ányos Klaszter honlapja szerint továbbiak is várnak a kiadására. A parkolási kedvezményekkel járó rendszámot tavaly október óta lehet igényelni a részben vagy kizárólag villamos energiával hajtott autókhoz. Tisztán elektromos hajtású autóból a múlt év végén 342 darab volt az országban a KSH adatai szerint. A számuk azóta nyilván nőtt, legalább azzal a héttel, amellyel május óta a kormányflottát erősíti az állam.

Az áramtöltő lehetőségek bővítésével azonban késik az állam, pedig tavaly szeptemberben 150 villámtöltő (a piacon hozzáférhető, leggyorsabb töltő) telepítését ígérte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A beruházásra a Jedlik Ányos-terv részeként került volna sor, amelynek a múlt évi – az e-mobilitást elősegítő – feladataira hétmilliárd forint állt volna a rendelkezésére a szén-dioxid-kvóta eladásaiból befolyt pénzből. A miniszterrel egyidejűleg a Jedlik Ányos Klaszter igazgatója további 300 gyors- és 800 normál töltő telepítésének szükségességéről is nyilatkozott. Eddig viszont nem épült meg egyetlen állami gyorstöltő sem, ráadásul Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára nemrég a terv „optimalizálásáról” nyilatkozott a Magyar Villanyautó…