Bukik a kormányzati ígéret? Lemaradásban a terv

Lassan halad az elektromobilitás növelése Magyarországon. Zöld rendszámból még ezer sincs az utakon, a Jedlik Ányos terv ösztönzői egyelőre nem igazán érték el az autósok ingerküszöbét. Kérdés, hogy mit lép a kormány.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter idén májusban megismételte a kormány egy korábbi ígéretét, miszerint 2020-ra ötvenezer környezetkímélő gépjármű fut majd a magyar utakon. A miniszter annak apropóján beszélt erről, hogy a kormány vett hét elektromos autót a saját flottájába. A fotókon egy Nissan Leaf és három Volkswagen e-Golf látható. Az előbbi listaára 9 millió forint, utóbbié 11,4 millió. A kormányzat ugyanakkor elképzelhető, hogy kedvezménnyel vásárolta az autókat.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján erről a vásárlásról nem érhető el dokumentum, találtunk viszont más e-autó beszerzést. Az állami tulajdonú Eximbank ugyanis vásárolt két e-Golfot az év elején darabonként 10,4 millióért.

A Napi.hu megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) és a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot, hogy hány elektromos, illetve plug-in hibrid autó van jelenleg a kormányzati flottában, illetve hány beszerzését tervezik 2020-ig. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint az ingyenes parkolás és a buszsáv használata nem olyan ösztönzők, amelyek hatására igazán beindulna a környezetbarát autók piaca, így a minisztériumtól azt is megkérdeztük, hogy ezeken túl várható-e valamilyen pénzbeli támogatás a zöld…