Önzők vagyunk, és nem akarunk meghalni

Ha ismerős ez a helyzet, az nem véletlen, ez a híres villamosdilemma, vagy más néven szerelvényprobléma átirata. Az eredeti villamosdilemmában egy vonat szerepel, ami két különálló sínpár felé halad. Az egyiken öt ember, a másikon egy fekszik, és egy váltó meghúzásával eldönthetjük, hogy melyik sínre térjen rá a szerelvény. Ez a kérdés, meg a rengeteg különböző változata már hosszú idő óta foglalkoztatja a filozófusokat és az etika iránt érdeklődőket, és most, az önműködő autók világának közeledtével újra felkapott lehet.

A Science magazinban megjelent kutatás is a fenti kérdéskörrel foglalkozott. A kutatásban megkérdezett kétezer ember hatalmas többsége felismerte a morálisan – elvileg, legalábbis a kutatást létrehozók szerint – jobb döntést. Szerintük egy fent vázolt helyzetben a kocsinak le kéne térnie az útról, megölve ezzel akár saját utasát vagy utasait. Még akkor is így vélték az emberek, amikor a kutatók feldobták azt a kedvesen hangzó ötletet, hogy a kocsiban akár a megkérdezettek családtagjai is ülhetnének.

Ez az eredmény önmagában nem meglepő. Az eredeti villamosdilemmáról szóló kutatások és tesztek során is hasonló számok jöttek ki az évek alatt, az emberek döntő többsége arra a sínre térne rá, amin csak egy ember fekszik.

De mi van akkor, ha én is szeretnék egy önműködő autót…