Megveszi a Tesla a SolarCity-t

A Tesla tegnap bejelentette, hogy megveszi a SolarCity nevű céget, amire az utóbbi cég részvényei valósággal felrobbantak, a papírok 15 százalékot emelkedtek a zárás utáni kereskedésben.

2,8 milliárd dollár értékben vételi ajánlatot tett a SolarCity részvényeire a Tesla, 26,5-28,5 dolláros részvényenkénti áron. Ezzel a SolarCity-t tranzakció alapon 2,6-2,8 milliárd dollárra értékeli a Tesla. A vételár 34 százalékos prémiumot jelent a SolarCity keddi záróárához képest.

Elon Musk, a Tesla vezére jelenleg is a SolarCity meghatározó részvényese, 22,2 százalékos tulajdonrésze van a vállalatban. A Teslában pedig 21,3 százalékos részesedéssel rendelkezik. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen, a SolarCity alapítói és vezetői, Lyndon Rive és Peter Rive Musk unokatestvérei. Az ügylet így nyilvánvalóan érdekkonfliktusokat okozhat.

A felvásárlással a Tesla elektromos autói használhatják majd a SolarCity napelemes technológiáit, akár már jövőre. Musk azonban a jövőben is a most fennálló együttműködésre épít alapvetően, a SolarCity jelenleg is a Tesla akkumulátorait használja szolár projektjeinél.

Musk szerint a tranzakció nem növeli meg a Tesla pénzügyi kockázatait, jelentősen nem nyomja fel a Tesla mérlegében az eladósodottságot. A Tesla vezére szerint a tranzakció mindkét cég potenciáljának kiaknázását felgyorsíthatja.

Árfolyamreakció

A hírre a SolarCity erőteljes emelkedésbe kezdett tegnap a zárás utáni amerikai kereskedésben, a papírok 15 százalékot drágultak. A…