Becsapta Musk a Tesla részvényeseit?

Példátlan integráció: napelem a tetőre, akkumulátor a garázsba? Vagy csak szimpla cégmentés…

Büntették a Teslát

Tegnap 3,3 százalékot emelkedett a SolarCity árfolyama, miután a Tesla kedden este közölte, hogy vételi ajánlatot tett a cégre – mondta Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője. Hozzátéve: Elon Musk, több mint 20 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az unokatestvére által irányított SolarCityben, így az akvizíciós lépést a Tesla részvényesei nem nézték jó szemmel. Egyfelől, a lehetséges tulajdonosi érdekellentétekre, másfelől pedig az adósságállomány további duzzasztására hivatkoztak a befektetők.

Mintha a Ford megvenné az ExxonMobilt

Érdekes a piaci reakció, hiszen mindkét cégnek Elon Musk a főtulajdonosa és alapítója – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője. Emlékeztetve, hogy az ígéretek hátán lovagló Tesla egyelőre jól teljesít, míg a lakossági napelempiacon mozgó SolarCity veszteséges.

Nos, a bejelentett vertikális ingetráció egészen példátlan, körülbelül olyan, mintha a Ford megvenné az ExxonMobilt. Bár van benne logika, hogy ugyanaz a cégcsoport szerelje a napelemet a tetőre, amelyik az aksit szállítja a garázsba. Az autóról már nem is beszélve. Mégis van az egésznek valami cégmentés íze. Ami érthetően nem tetszik a befektetőknek.

Becsapták a befektetőket?

Az meg egy külön misét megérne, hogy alig pár hete adott el saját részvényeket a Tesla. Egyfelől, lehet kapkodásra, fejvesztettségre is gyanakodni, ami…