Mozgó autójában aludt a sofőr

A jövő az önjáró autóké, a technológia azonban rengeteg kérdést és ellenkezést felvet. Az autógyártók ezért iszonyatos erőfeszítésekkel igyekeznek minden oldalról bebiztosítani magukat a felelősségre vonás ellen – de az emberi hülyeséggel szemben ők is tehetetlenek.

Az alábbi felvételt az Egyesült Államokban rögzítették, főszereplője egy autonóm funkciókkal felvértezett Tesla Model S, valamint annak pilótája. Utóbbinak elvileg figyelnie kellett volna a forgalmat, készen arra, hogy szükség esetén (az autó figyelmeztetésére) visszavegye az irányítást, ehelyett azonban elnyomta az álom, és durmolt egy nagyot.

A technika becsületére legyen mondva, a Tesla szebben mozog együtt a hömpölygő tömeggel, mintha egy átlagos emberi sofőr irányítaná, azonban nem tartunk még ott (nem utolsó sorban jogilag sem), hogy ez megengedhető legyen. Főleg nem annak fényében, hogy az utóbbi időben több apró baleset is történt az autonóm Teslákkal, egyes szakemberek szerint a funkció még nem érett meg az éles bevetésre, alkalmazása hallatlan felelőtlenség.