A taxitól a luxusig – Mercedes-Benz E-osztály

A “zöldséges”, és utóda, a 124-es örök daraboknak tűntek, most pedig már a 10. generáció is itt van a Mercedes-Benz E-osztályból. A nála nagyobb, kényelmesebb S-osztályt egyszerűen csak a világ legjobb autójának titulálta a gyártó, így az E-osztály sem maradhat el tőle sokkal. Hibrid rendszerek, automatikus vezető funkciók a közlekedés egy új korszakába vezetik be ez az autót. Sokáig szerették volna titkolni a formáját, de bizonyos részleteiről maga gyár, az egész autóról pedig a szokásosnak tekinthető fél-, vagy nem hivatalos fotók már mindent elárultak. Az E-osztály megőrizte klasszikus, háromterű formáját, de letisztultságával és szabad szemmel nem is látható részleteivel nem csak elegáns, hanem a légellenállása is kategóriaelső. Méretei is nőttek, tengelytávolsága 65, hossza 43 mm-rel. A külső és belső megújulásánál is nagyobb jelentőséggel bír azonban az a műszaki és elektronikai tárház, amivel jelen pillanatban csak ez a modell rendelkezik. A beszállítók és az integrátori feladatokat ellátó gyár hosszú munkaórákat töltött a rendszerek össze- és finomhangolásával. Az E-osztályban több technikai innováció is ünnepli világpremierjét.

A taxitól a luxusig - Mercedes-Benz E-osztály

Ilyen pl. az autók világában elsőként alkalmazott, multifunkciós, érintésérzékeny vezérlő gombok a kormánykeréken. Ezek egy okostelefon felületéhez hasonlóan reagálnak a hosszanti vagy függőleges húzásokra, lehetővé téve a vezető számára a teljes infotainment rendszer használatát. Az opcionálisan kettő darab, 12,3 colos képernyőből álló központi rendszer további vezérlői között van érintőfelülettel rendelkező vezérlő a középkonzolon is, amely a kézírást is képes felismerni, de jelen van a beszédvezérlési rendszer is. A legfontosabb funkciók közvetlen gombokat kaptak, így például a légkondicionáló berendezés kezelésére, és bizonyos vezetési segédrendszerek ki- és bekapcsolására. Nagy figyelmet fordítottak az ülések kialakítására is, hiszen van olyan német volumengyártó, az Opel, mely egyenesen a német hátgyógyászok segítségével fejleszti a sajátjait, így egy prémium modell esetében ennél is többet kellett nyújtani. Nem csak az ülő-, és hátfelületük, hanem pl. a könyöktámaszok – az ajtókban és a középkonzolon – is fűthető. Ezek működtetésre erős elektromos rendszerre van szükség, hiszen ennyi, akár egyszerre is bekapcsolt fogyasztóhoz nagyteljesítményű akkumulátor és generátor is szükséges. Az új E-osztály szedán hátsó ülései háromrészes, 40-20-40 százalékos arányú dönthetőséggel rendelkeznek. Opcionálisan táblagép tartó is kérhető a hátsó utasok számára.

A taxitól a luxusig - Mercedes-Benz E-osztály

A korábbi, 2,0-tól egészen 6,3 literesig terjedő kínálattal szemben mindössze kétféle motorral lesz elérhető a piaci bevezetés idején az E-osztály. Az E 200 négyhengeres benzinmotort, az E 220 d pedig teljesen új négyhengeres dízelmotort kínál. Kicsivel később más előforrásokkal is bővül a kínálat, mint a hibrid technológiás E 350 e-vel. A konnektoros plug-in hibrid zöld rendszámot is kaphat, hiszen egy feltöltéssel mintegy 30 kilométernyi teljesen elektromos, vagyis emisszió-mentes közlekedést tesz lehetővé. Rendszerteljesítménye 279 lóerős és 600 Nm lesz. A Mercedes-Benz eddig is szerette a sokfokozatú váltókat, az E-osztály esetében már 9-nél tart a bűvös szám. Ez alacsony motorfordulatszámot tesz lehetővé, amely a hatékonyság és a zajszint szempontjából fontos, de a legmagasabb fokozatot csak autópályán használja. Kerékfelfüggesztésből többféle acél- és légrugós rendszer is rendelkezésre áll. Az előbbihez Komfort, Avantgarde, és adaptív rendszer is elérhető, mely a klasszikus sport felfüggesztést helyettesíti. A légrugózás többkamrás, azaz a hátsó rugók három, és az első rugók két különböző méretű kamrája lehetővé teszi a három fokozatban történő szabályozását. Ennek köszönhetően az autóban ülők puha rugózást élvezhetnek alapvetően, de a menetstabilitás biztonságos érzetét kapják a sebesség növekedésével.

A taxitól a luxusig - Mercedes-Benz E-osztály

A már eddig is elérhető vezetőtámogató rendszereken kívül újabbakkal is bővült az E-osztály kínálata. Ezek egyik leglátványosabbja a Drive pilot, mely a márka egy újabb lépést tett az autonóm közlekedéshez vezető úton. A távolságtartó rendszer autópályákon és országutakon nem csupán a megfelelő követési távolságot képes tartani, hanem követni is képes az elől haladó járművet, egészen 210 km/h sebességig. A funkció ezáltal tehermentesíti a járművezetőt, hiszen nem csupán a fékezésektől és gyorsításoktól kíméli meg, de a kormányzás asszisztens révén a sávtartásban és kanyarodáskor is segíti. Szintén egyedülálló a sávtartó rendszer fejlesztése, mely 130 km/h sebességig a párhuzamos közlekedéshez igazodva akkor is képes aktívan dolgozni, ha az útfelfestések nem egyértelműek (például építési munkálatoknál). Eddig is léteztek sávtartó és követő rendszerek, de sávváltásra még csak a Tesla volt képes. Az új E-osztály radar- és kameraalapú asszisztense a többsávos utakon segíti a sávváltást az autó átvezetésével a sofőr által kiválasztott sávra – például előzések során. Amennyiben a vezető az irányjelzőt minimum két másodpercig működteti, az Aktív sávváltás asszisztens aktív kormányzással segít átsorolni az adott oldali szomszédos sávba, amennyiben a sávot szabadnak látja a rendszer. A ráfutásos balesetek valószínűségét csökkenti a feltorlódott kocsisor végét felismerő rendszer, és ilyen esetekben jóval korábban tud autonóm fékezést kezdeményezni. Ennek köszönhetően 100 km/h-t meg nem haladó sebességeknél a balesetek akár teljesen elkerülhetők, illetve magasabb sebességeknél lényeges mértékben csökkenthető azok súlyossága. Szűk parkolóhelyeken lehet hasznos a az önálló parkoló funkció, ami egy okostelefonos alkalmazás segítségével teszi lehetővé kívülről a jármű parkolóházakban és parkolókban való önálló ki- és beparkoltatását.

A taxitól a luxusig - Mercedes-Benz E-osztály

A Portfolion karácsony előtt megjelent, az autók jövőbeni funkcióit bemutató cikkben is említésre került járművek közötti kommunikáció egy változatával már az E-osztály is rendelkezik. A mobilhálózat alapú információcsere a többi, például elől lévő járművek információit felhasználva jóval messzebbre “előrelát”, mint a vezető. Ezáltal a járművezető az eddigieknél korábban értesülhet a potenciális veszélyekről, például egy, az út szélén lerobbant járműről, de például akár kemény esőzésekről vagy csúszós úttestről. Az új E-osztály az információkat fogadja és egyben szórja is, a figyelmeztető üzeneteket a járműállapotok kiértékelésével a rendszer automatikusan kiértékeli, vagy ez manuálisan, a vezető révén is megtörténhet. A magyarországi induló listaár a Mercedes-Benz E 200 modell esetében 11 863 920 forint, míg az E 220 d modell esetében 12 523 850 forint, mely árak 2016. február 1-től érvényesek.   Teljes cikk Forrás: Portfolió.hu Cégautó