Autóeladási statisztikák a világban – Kína vezet

Az autógyártás történetének még egyik évében sem adtak el a világon annyi járművet, mint amennyit az előrejelzések szerint idén fognak. Mennyi járművet jelent ez? 
Évente 73 millió új autót. De minek köszönhető ez a nagy vásárlási kedv? A természetes népszaporulat az oka, vagy ettől függetlenül is egyre több autót veszünk? Cikkünkben a világszerte tapasztalható autóvásárlási trendeknek nézünk utána.  

World of Cars – autóhelyzet a világban 1990 óta

Részben a keleti blokk felbomlása, de még inkább a harmadik világbeli országok kezdődő „autósodása” következtében az elmúlt 25 évben óriási növekedésnek indult a világ autópiaca. Az előrejelzések szerint 2015-ben majdnem kétszer annyi új autó talál majd gazdára világszerte, mint 1990 és 1999 között éves átlagban, de még a 2000-es évek átlagánál is másfélszer több személygépjármű eladására lehet számítani idén. A már említett 73 milliós adat egyébként csak a személyautókra vonatkozik; az idei összes járműeladás megközelítheti a 95 milliót, és 2016 lehet az első olyan év, amikor 100 milliónál több autót adnak el világszerte. Az óriási növekedés fő hajtómotorja a sokszor emlegetett Kína, amely – bár az elmúlt hónapokban ugyan némi visszaesést produkált – nemrégiben megelőzte a hagyományosan piacvezetőnek számító Egyesült Államokat, és a világszerte eladott autómennyiség egyharmadát veszi fel (erről bővebben a Kínával foglalkozó fejezetben olvashatnak). Teljes cikk Forrás & Fotó: gyartastrend.hu